NO VOLEM ELS PPEs NI AL SECTOR HOTELER, NI A CAP ALTRE Els sindicats NO han de signar convenis col·lectius que incloguin “plans de pensions d’ocupació” (PPEs)
Notícia apareguda a la premsa: “els hotels de Balears preparen els seus propis plans de pensions per fidelitzar personal”. Pel que sembla, la patronal hotelera vol imitar el sector de la construcció, al qual fa dos anys es va signar un conveni col·lectiu en què s'incloïen els anomenats “plans de pensions d'ocupació” (PPEs), promocionats per l'anterior ministre Escrivá a través de la llei 12/2022. Com hem denunciat, des de la nostra Coordinadora i des del moviment pensionista, aquests plans suposen una porta oberta a la privatització de les pensions públiques:
Què són els PPEs? 1. Els PPE són productes financers (“de pensions” no tenen més que el nom) de capitalització individual, on l'únic segur és el benefici dels bancs i asseguradores que els gestionen. 2. Ara bé, els PPEs estan “incentivats” amb doblers públics (que paguem tota la societat): • Amb rebaixes de les cotitzacions socials per als empresaris (menys salari indirecte de les persones treballadores, menys ingressos a la caixa comuna de la Seguretat Social). • Amb beneficis fiscals, per als titulars, o les rebaixes a l'impost de societats, per a les empreses. 3. Els PPEs es nodreixen exclusivament amb doblers dels i de les treballadores: • Amb part dels increments salarials pactats en conveni, que haurien d'anar a les nòmines de les persones treballadores. • Amb aportacions addicionals de les persones treballadores titulars. • Els empresaris no aporten res als PPEs, i només es beneficien de les rebaixes dels impostos, i de les cotitzacions que deixen de pagar. 4. Per tant, i en el millor dels casos, els PPE són plans d'estalvi individuals, que per la seva escassa dotació no cobreixen, ni de lluny, l'objectiu de poder-los gaudir com a pensió. (Entre 400 i 500 euros anuals de mitjana al sector de la construcció).
Per què ens oposem als PPEs? A. Perquè suposa el desviament de cotitzacions de la caixa comuna de la Seguretat Social, cap al benefici privat, afeblint les pensions públiques. B. Perquè s'intenten justificar amb la mentida que “els comptes de la Seguretat Social són insostenibles”, mentre ja fa dos anys que el govern està incomplint la Llei 21/2021, que l'obliga a fer una auditoria d'aquests comptes, on es demostraria la solidesa del sistema Públic de Pensions. C. Perquè és un intent de dividir encara més la classe treballadora, entre les persones que tinguin aquests PPEs, i les que no en tinguin (i que potser ni tan sols tinguin conveni col·lectiu).
No siguem còmplices de la privatització de les pensions: - Per impulsar els PPEs a empreses i sectors, necessiten la signatura dels sindicats, als convenis col·lectius que els incloguin. Però hem d’asenyalar que ni els sindicats, ni les patronals, ni l’anomenada “Mesa de Diálogo Social”, NO TENEN CAP LEGITIMITAT PER NEGOCIAR SOBRE PENSIONS AMB CARÀCTER GENERAL, perquè ningú els ha votat per negociar res en aquesta matèria. - En l'únic cas fins ara, de conveni col·loectiu que inclou PPEs, el Conveni estatal de la Construcció, per desgràcia CCOO i UGT el van signar sense informar, i ni parlem de consultar, a la gent treballadora afectada. En canvi, cal assenyalar que, en el cas del Conveni del Metall, la Federació de CCOO es va negar a signar la inclusió dels PPEs en aquest conveni, i això els honra. Esperem que ni en el cas de l'Hoteleria de les Balears, o de qualsevol altre conveni col·lectiu, els sindicats no avalin amb la seva signatura els PPEs, i no siguin còmplices d’ajudar a privatitzar les pensions. Seguirem amb atenció aquests esdeveniments.
ELS PPEs SÓN UN ENGANY QUAN TOT SIGUI PRIVAT, ESTAREM PRIVADES DE TOT
GOVERNI QUI GOVERNI, LES PENSIONS PÚBLIQUES I ELS DRETS ES DEFENSEN
COORDINADORA BALEAR PER LA DEFENSA DE LES PENSIONS PÚBLIQUES